MSC2 Erasmus House

  • Date 01/06/2006

Projectinformatie
  • Projecttype       : studie - TU Master 2 - afdeling Architecture & interior
  • Projectduur     : 1/2 jaar
  • Resultaat           : 8
  • Techniek            : Maquette / Photoshop / CAD

Beschrijving
Voor dit ontwerp moesten de werken en de tuinen van Erasmus worden geëxposeerd. Daarbij moest in het gebouw kantoren, een auditorium, een winkel, een bibliotheek, een restaurant en een trouwzaal worden opgenomen. Tijdens mijn ontwerpproces waren er twee uitdagingen:
  1. Het zoeken naar de ideale posities van de filosofische en kruiden tuin.
  2. Direct zonlicht in de expositie ruimtes was niet gewenst. Toch moest een oplossing worden gevonden om indirect zonlicht te brengen in deze ruimtes.
Tijdens het voorlopig ontwerp zocht ik naar een ontwerp welk het profiel van de winkelstraat en het teruggetrokken karakter van het plein behield. Daarbij zocht ik via de gebouwmassa en plattegrond mogelijkheden om de straat en het plein beter fysiek met elkaar te verbinden.  De gevel gaf ik een mysterieuze uitstraling om een onverwachtse, maar verrassende, ontmoeting te laten plaatsen tussen de bezoeker en de fraaie binnentuinen op de verdiepingen. Na de midterm presentatie van het voorlopig ontwerp gaven de begeleidende interieur architecten mij twee opdrachten:
  1. Vereenvoudig de gebouwmassa
  2. Leg de architectonische nadruk op het interieur en minder op de gevel
Daartoe verminderde ik grondig het aantal raampartijen, zodat de focus van de interieurbeleving op de tuinen ligt. Daarbij had ik het gevelmateriaal  gewijzigd om het gebouw meer in te passen in de omgeving. Om het mysterieuze karakter van het gebouw te behouden, paste ik een donkere materiaal toe ter plaatse van de buitenkozijnen.