MSC3/4 Living on shops

 
Projectinformatie
  • Projecttype       : afstudeeropdracht - TU Master 3/4 - afdeling Dwelling
  • Projectduur     : 1/2 jaar research (MSC3) & 1/2 jaar ontwerp (MSC4)
  • Resultaat           : 8
  • Techniek            : Maquette / Photoshop / CAD / Sketchup

Samenvatting
Dit project is mijn master afstudeerproject via de TU Delft. Zij stelde mij de opdracht om een nieuw type woonomgeving te ontwikkelen. Met een "simpele" gebouwvorm als uitgaanspunt daagde ik mezelf uit om een complexe omgeving te creëren wat leeft.
Beschrijving
De ontwerplocatie was een groot braakliggend terrein naast Almere Stad. Mijn observatie was dat het centrum en de omliggende wijken een verlaten indruk gaven op veel momenten van de dag. Daartoe stelde ik mezelf de opgave om een omgeving te creëren wat gedurende elk moment van de dag levendig te ervaren is. Om dat te bereiken zocht ik naar:
  • functieprogramma met goede menging van woningen, werkplekken en winkels
  • rijen morfologie voor hoge bebouwingsdichtheid
  • smalle straten om woon- en werkruimtes dichter bij de straat te brengen
  • speelse en tactische positionering van pleinen, torens, bomen, openbare verlichting etc.
  • verschillende pleinen voor samenkomst
  • dynamisch gevelbeeld
  • auto's weren in de omgeving
  • voordeuren aan alle zijden van gebouwen zodat alle straten worden gebruikt door gebouwgebruikers
  • etc.
De locatie grenst aan 3 natuurlijke gebieden: Stadswetering, park en Weerwater. Middels een rijen configuratie stelde ik mezelf een extra opgave: de mens in contact brengen met de 3 natuurlijke omgevingen. Wanneer een voetganger vanaf het stadhuis en door het gebied loopt wordt hij langzamerhand in visueel contact gebracht met het Weerwater. Tijdens deze route naar het Weerwater wordt hij in contact gebracht met plotse en alternatieve wandelroutes langs verschillende pleinen, straten en de Stadswetering. Mijn ontwerp introduceert niet alleen een nieuw type woonomgeving, maar draagt aan Almere bij door o.a. :
  • de mens beter te verbinden met de natuurlijke omgeving.
  • een betere omgeving te creëren voor trouwerijen vanuit het aangrenzend stadhuis.
  • de introductie en toevoeging van een nieuw type woon- en winkelgebied aan de bestaande woon- en winkelgebieden in Almere. Dit voldoet ook aan  Almere's vraag naar experimentele architectuur.
  • de toevoeging van een nieuw en losstaande omgeving met een andere morfologie. Dit als reactie op de bestaande omgevingen in Almere.
  • een betere verkeersstroom van auto's en bussen naar Almere Stad.